Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-04@17:29:53 GMT

گلستان۲ شهر و چهار روستای ثبت ملی صنایع دستی دارد

تاریخ انتشار: ۲۵ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۲۴۵۰۱۹

گلستان۲ شهر و چهار روستای ثبت ملی صنایع دستی دارد

به گزارش ایرنا، رحمان فرمانی عصر چهارشنبه در مراسم رونمایی و نصب تابلوی ورودی روستای ثبت ملی تنگلی در رشته سوزن دوزی در بخش مرزی داشلی برون گنبدکاووس که با حضور مسوولان استانی و شهرستانی برگزار شد، اظهارداشت: علاوه بر روستای تنگلی، روستای سیاه رودبار علی‌آبادکتول در رشته‌های مختلف صنایع دستی، روستاهای شاهکوه و زیارت گرگان در رشته‌های سوزن دوزی و جاجیم بافی و ۲ شهر گنبدکاووس و علی‌آبادکتول در رشته‌های فرش ترکمن و نواربافی کتولی ثبت ملی شدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: با توجه به فعالیت ۲۵ هزار هنرمند در حوزه صنایع دستی، مناطق شهری و روستایی گلستان ظرفیت بالایی در این حوزه دارند لذا پیگیری برای ثبت ملی تعدادی دیگر از روستاها و شهرهای استان در دست اقدام است. 

سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گلستان با اشاره به تاکید وزارت میراث فرهنگی بر ساماندهی تابلو ورودی روستاهای ثبت ملی در کشور، گفت: امروز تابلو با مضمون "به تنگلی روستای ملی صنایع دستی (سوزن دوزی) خوش آمدید" با همکاری بخشداری داشلی برون و دهیاری در ورودی این روستا نصب شد.

فرمانی ادامه داد: آثار ۲۰۰ نفر از بانوان فعال در رشته سوزن دوزی که از سال گذشته با همکاری انجمن مردم نهاد سبزگامان بسکی، میراث فرهنگی و محیط زیست در دوره آموزشی طراحی محصول با موضوع کاربردی کردن استفاده از تولیدات سوزن دوزی علاوه بر لباس‌های محلی در بحث زیورآلات، کیف و کفش و سایر وسایل شرکت کردند در محل کتابخانه شهر اینچه برون به نمایش گذاشته شد.

وی افزود: هنرمندان سوزن دوز روستا تلاش دارند شرکت تعاونی سوزن دوزان را به ثبت برسانند تا بتوانند آثار تولیدی خود را که با طراحی خلاقانه عجین شده بهتر برای فروش عرضه کنند و میراث فرهنگی استان هم همکاری لازم را برای پرداخت تسهیلات به منظور توسعه فعالیت با این هنرمندان خواهد داشت.

به گزارش ایرنا، روستای تنگلی شهرستان مرزی اینچه‌برون سال ۱۳۹۹ به عنوان روستای سوزن‌دوزی ترکمن به ثبت ملی رسید، در این روستا اغلب مردم به سوزن‌دوزی مشغول هستند و در کنار این هنر به قالی‌بافی، نمد مالی ،خیاطی و حصیر بافی می‌پردازند.

سوزن دوزی یکی از صنایع دستی با سابقه و پرافتخار اقوام ایران زمین بویژه ترکمن‌ها در گلستان است که با هنرمندی زنان و دختران این قوم، پارچه‌های ساده به منسوجاتی با رنگ های متنوع و نقش‌های چشم نواز تبدیل می‌شوند، ابزار کار این هنر بسیار ساده بوده و آنها با سرانگشتان ماهر و تفکر خلاق خود نخ‌های رنگین را از لایه‌های الیاف پارچه‌های بدون نقش و ساده عبور می‌دهند و نقش‌هایی نشات گرفته از تصاویر سنتی و بومی و طبیعت منطقه تولید و به آن ارزش می‌دهند.

از دیگر مسایل مربوط به سوزن دوزی ترکمن، نقوشی به کار رفته در آن است که به طور عمده اشکال ساده شده عناصری است که در محیط اطراف هنرمند وجود دارد.

اشکالی مانند ساری ایچیان (عقرب زرد)، قوش قانات (بال پرنده)، دؤرت گؤز (چهار چشم)، قویموق، بورمه چیگین (بورمه)، قوچاق (کچه نقش)، تیرانا بورون، چاقماق، باغ نقش، بستانی و شلپه نقش که این نوع دوخت در گنبدکاووس، بندرترکمن، گمیشان، آق قلا و کلاله عمومیت بیشتری دارد.

مهمترین فراورده‌های سوزن دوزی ترکمن یقه، سرآستین لباس، شلوار زنان (بالاق)، کلاه (آلین دانگی یا حلقه ای برای سر زنان)، بوءروک (عرقچین)، چابیت (بالاپوش زنانه)، بقچه، کوینه‌ک (پیراهن زنانه) و کورته است.

استان گلستان حدود ۲ میلیون نفر جمعیت دارد که کمتر از نیمی از آن را ترکمن‌ها تشکیل می‌دهند که بیشتر در شهرهای گنبدکاووس، مراوه‌تپه، کلاله، بندرترکمن، گمیشان و آق قلا سکونت دارند.

برچسب‌ها گنبدکاووس گلستان میراث فرهنگی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: گنبدکاووس گلستان میراث فرهنگی گنبدکاووس گلستان میراث فرهنگی میراث فرهنگی صنایع دستی سوزن دوزی ثبت ملی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۲۴۵۰۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ترکمن‌های گلستان غرق در شادی؛ یسنا در آغوش مادر آرام گرفت

به گزارش صدای ایران از ایرنا، خبر پیدا شدن دخترک خردسال ترکمن نه تنها اهالی شهرستان کلاله بلکه بسیاری از هموطنان را که در جای‌جای کشور و از طریق رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی موضوع گم شدن یسنا را شنیده بودند از نگرانی خارج کرد.

از غروب روز پنج‌شنبه ۱۳ اردیبهشت ترکمن‌های گلستان غرق در شادی پیدا شدن یسنا هستند، تصاویر مادر مضطرب، اما خوشحال با بیشمه ترکمنی و تقلای عوامل انتظامی و امدادی برای یسنای چهار ساله و اشک‌های شادی از زنده پیدا شدن طفل روستایی همه و همه در خاطرات شیرین گلستانی‌ها ماندگار شد.

گم شدن یسنا بار دیگر همدلی و همگرایی گلستانی‌ها را برجسته کرد، طی پنج روز اخیر روستای یلی‌بدراق کلاله مملو از آدم‌هایی بود که یک بار دیگر وحدت ایرانی را معنا بخشیدند.

این اتفاق در یک تلاش شبانه‌روزی پنج روزه رقم خورد و شاید امید‌ها برای اینکه یسنا زنده به کانون گرم خانواده برگردد لحظه به لحظه کمرنگ و کمرنگ‌تر می‌شد، اما چیزی شبیه یک معجزه رقم خورد تا دخترک ترکمن بار دیگر در آغوش مادر آرام گیرد.

پس از پیدا شدن یسنا، مادرش که روز‌های سختی را در فراق دختر خردسالش گذراند، گفت: از همه کسانی که بی‌وقفه تلاش کردند تشکر می‌کنم، تلاش‌های بی‌وقفه نیروی انتظامی، بسیج، هلال احمر و نیرو‌های مردمی را فراموش نمی‌کنم.

امان بی‌بی غراوی ادامه داد: از اینکه فرزندم را پس از این دوری طاقت‌فرسا به آغوش می‌گیرم خوشحالم، روز‌های سختی را گذراندم و اکنون که به چند روز گذشته فکر می‌کنم برایم مانند کابوس است.

فرمانده انتظامی کلاله نیز در این باره اظهار کرد: عوامل انتظامی در کنار هلال احمر و نیرو‌های امدادی و مردمی از سرنوشت یسنا دل‌نگران بودند و تمام تلاش خود را برای بازگشت او به آغوش خانواده انجام دادند.

وی افزود: در کنار جست‌وجو، اقدامات فنی و پلیسی را هم تقویت کرده و با هماهنگی برای اعزام سگ زنده‌یاب در تلاش بودیم تا یسنا به کانون خانواده برگردد و خوشبختانه تلاش‌ها به نتیجه رسید.

ماجرای مفقودی یسنا به روز یکشنبه گذشته برمی‌گردد که یک لحظه غفلت، دختر چهارساله ترکمن را از آغوش مادر دور کرد.

ساعت ۱۶ و ۳۰ دقیقه عصر روز یکشنبه نهم اردیبهشت ماه از طریق مرکز فوریت‌های پلیسی ۱۱۰ خبر مفقود شدن «یسنا دیدار» در زمین‌های کشاورزی روستای «یلی‌بدراق» از توابع بخش «پیشکمر» شهرستان کلاله گزارش شد، بلافاصله تیم‌های امدادی پا به صحرای ترکمن گذاشتند و با کمک اعضای خانه هلال روستا و نیرو‌های مردمی، جست و جو برای یافتن کودک آغاز شد.

آشفتگی و اشک‌های بی‌امان پدر و مادر یسنا و نگرانی از سرنوشت این کودک چهار ساله احساسات همه را جریحه‌دار کرده بود، در کنار تلاش شبانه‌روزی مسوولان و نیرو‌های نظامی و انتظامی و بسیج، مردم هم از نقاط دور و نزدیک استان گلستان حتی از جای‌جای ایران زمین برای کمک به پیدا شدن یسنا چهار ساله اعلام آمادگی کردند؛ همه یسنا را همچون فرزند خود دیدند و پای کار آمدند تا بار دیگر صدای دخترک خردسال ترکمن در خانه بپیچید.


در سومین روز عملیات جست‌وجوی یسنای چهار ساله نیرو‌های کمکی از شهرستان‌های گنبدکاووس، مینودشت و مراوه‌تپه به همراه سگ‌های زنده‌یاب، هلی‌شات و پاراموتور برای یافتن کودک در منطقه حاضر شدند و افزون بر نیرو‌های آموزش دیده هلال احمر، بیش از ۳۰۰ نیروی مردمی هم به عملیات پایش منطقه اضافه شدند، همچنین بالگرد شناسایی استان سمنان به منطقه رسید.

عملیات پایش و جست‌وجو در نهایت با تلاش یک کایت‌سوار و یکی از سگ‌های زنده یاب اعزامی به محل حادثه نتیجه داد و موجی از شادمانی را نه تنها در بین ترکمن‌ها بلکه در سراسر کشور به پا کرد.

در همین پیوند؛ اگرچه سید جواد میر دوستی دادستان کلاله به اقدامات قضایی و پلیس برای بررسی موضوع و نیز ظن بازپرس پرونده مبنی بر احتمال ربوده شدن طفل اشاره کرد، اما با وجود احضار چند نفر مظنون به پلیس آگاهی به نظر می‌رسد شیرینی پیدا شدن یسنا و شادی مردم، تلخی چند روز گذشته را کمرنگ کرده است.

استان گلستان با تنوع قومی، مذهبی و نژادی یک بار دیگر در غیبت چند روزه دخترک چهار ساله همگرایی اهالی شیعه و سنی خود اعم از ترکمن، سیستانی، بلوچ، فارس، کرد و ترک را جلوه گری کرد تا همین عامل اصلی معجزه یسنا را رقم بزند.

شهرستان کلاله در نزدیکی گنبد و شرق گلستان قرار دارد و جمعیت قابل توجهی از اهالی آن را قوم ترکمن تشکیل می‌دهند.

دیگر خبرها

  • از سند ثبت ملی مهارت لَردِه دوزی روستای بیابانک ثبت‌شده در فهرست میراث‌ فرهنگی ناملموس رونمایی شد
  • ٣٨٥ هنرمند واجد شرایط صنایع‌دستی کردستان بیمه شدند
  • رونمایی از سند ثبت ملی مهارت لَردِه دوزی روستای بیابانک سمنان
  • ترکمن‌های گلستان غرق در شادی؛ یسنا در آغوش مادر آرام گرفت
  • ثبت سفارش فروش ۳۸۰ میلیارد صنایع دستی سیستان و بلوچستان
  • تعطیلی بنا‌های تاریخی استان اصفهان فردا
  • ثبت روز گل محمدی و گلاب
  • ایجاد کد تعرفه اختصاصی برای صادرات «گیوه»
  • ایجاد کد تعرفه اختصاصی برای صادرات گیوه
  • آغاز احیای رشته چادر شب‌بافی در چهارمحال و بختیاری